Dolgu Uygulaması

Çeşitli etkilerden dolayı çürümüş, aşınma nedeniyle işlevini ve yapısal bütünlüğünü kaybetmiş olan dişlere “dolgu” işlemi yapılır. Estetik diş hekimliği uygulamalarından olan dolgularda bozulmuş olan dokular dişten uzaklaştırılır, dişe yeniden işlev kazandırılması ve görüntüsünün yenilenmesi amaçlanır. Dolgu işleminde kullanılan malzemeye de “dolgu malzemesi” adı verilir.

Dolgu” olarak tabir edilen tedavi yöntemi diş hekimliğinde ilk zamanlardan beri uygulanmaktadır. Zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle dolgu işleminde kullanılan materyaller de gelişim göstermiştir. Günümüzde bu işlemle uzun süreli ve estetik açıdan verimli bir tedavi uygulanabilmektedir.

Bir Dişin Çürük Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hastaların dişlerinin çürük olup olmadığını anlamanın birkaç farklı yolu vardır. Bunlardan biri gözle muayene yöntemidir. Dişteki çürüklerin görüntüsü siyah veya kahverengidir. Dişin çiğneme yüzeyindeki çürükler renk değişiklikleri sayesinde fark edilebilirler. Fakat dişlerin ara yüzeylerinde oluşan çürüklerin bu yolla anlaşılması mümkün değildir.

Dişlerin görünmeyen yüzeylerinde oluşan çürükler radyografik kontrollerle belirlenir. Bazı durumlarda diş hekimleri tarafından çürüklerin tespiti amacıyla özel boyalar da kullanılır. Çürümüş, çatlamış, kırılmış ve aşınmış dişlerin dolgu yoluyla yenilenerek tedavi edilmesi çiğneme işlevi ve estetik açısından önemlidir.

Çürük Dişler Ağrı Yapar mı?

Dişlerdeki çürüme öncelikle sinir dokularının yer almadığı mine yüzeyinden başlar. Mine yüzeyindeki ilk aşama çürüklerde hastalar ağrı hissetmezler. Ancak çürük sinir dokularının yer aldığı dentin dokusuna ulaştığında bazı uyaranlara karşı ağrı görülür. Dişteki çürüğün daha derinlerdeki dokulara ilerlemesi aniden ortaya çıkan ağrılar meydana getirir. Bu durumda kanal tedavisi yapılması gerekir. Diş hekimleri dişlerin ağrımasını beklemeden 6 aylık periyotlarda düzenli kontrollerin yaptırılmasını ve çürüklerin ilk aşamada tespit edilmesinin sağlanmasını önermektedir.

Menü