Dişhane Güngören

İmplantlar ağızda eksik olan dişlerin yerine yeni dişler yapılması amaçlanarak tasarlanan yapay diş kökleridir. İmplantlarda, titanyum ya da titanyum bileşiklerinden oluşan malzeme kullanılır. Titanyum bileşiği insan vücudunun dokuları ile etkileşime girmez, dışarıdan uygulanan güçlere karşı dirençlidir. İmplantlar kişinin daha önce kaybettiği dişlerin yerine koyularak boşluklar doldurulur. Önemli bir enfeksiyonel durum olmaması halinde çekilen dişin yerine de implant yapılır.
İmplantların amacı eksik dişlerin yerine kullanılabilir yeni dişler yapmaktır. Hazırlanan malzeme yeterli kemik dokusu ve yoğunluğu olması halinde boşluğa yerleştirilir. Doku ve yoğunluk yeterli değilse yeni kemik oluşması için gerekli işlemler uygulandıktan sonra implant uygulaması yapılır. Diş hekimleri her zaman kaybedilen dişlerin yerine yeni bir diş koyulmasından yanadır. Bazı hallerde implantlar aralıklı olarak yerleştirilirler ve aralarına tutunmaları için köprü protezi yapılır. Boşluklara kaç tane implant yapılacağı diş hekiminin tetkik ve muayenesi neticesinde belli olur.
Artık yeterli kemik dokusuna sahip olan kişilere de ağızda hiç diş olmasa dahi implant yapılır. Kemik dokusu yoksa yapay kemik oluşturularak bu işlem gerçekleştirilir. Kişiler implantlar sayesinde kullandıkları ve halk arasında “damak” olarak bilinen hareketli protezden kurtulabilirler. Özellikle dişsiz bir alt çene için düşünüldüğünde damak kullanımı hayli zordur. Hareketli protezler alt çenenin yemek yerken, konuşurken, çiğnerken sürekli hareket etmesinden dolayı sürekli olarak hareket eder ve vuruklar oluşur. Bu sıkıntılar implant uygulaması ile giderilir.
Üst çenedeki tutuculuğun sağlanması için yapılan hareketli protezler kişilerde mide bulantısı gibi sorunlara yol açar. Bu gibi bir durumda sabit olan ya da takıp çıkartılabilen implant destekli protezler yapılır ve hastanın konforu sağlanmış olur.
Kaybedilmiş olan diş ya da dişlerin yerine implant uygulaması ile yeni dişlerin yapılması çiğneme sağlığı ve çevredeki dişlerin işlevini yerine getirebilmesi açısından önemlidir. İmplantlar doğal diş formundadır ve doğal dişin işlevlerini yerine getirir. Estetik olarak da istenen görüntü elde edilir. İmplant sayesinde boşlukların oluşturduğu şekil bozuklukları da ortadan kaldırılır.
Bir veya birden çok dişin eksik olması halinde klasik köprü yapılırsa kayıp dişin arkasındaki ve önündeki dişler kesilir veya küçültülür. Bu da diş ve kemik kaybı anlamına gelir. İmplant uygulamasında dişlerin kesilmesine gerek yoktur.
İmplant uygulaması neredeyse her hastaya yapılabilen başarılı bir tedavi yoludur. Ancak implant yapılamayan bazı istisnai durumlar vardır. Kişinin kemik yapısının implantın yerleşmesi için yeterli kalınlığa, yüksekliğe ve kaliteye sahip olması gerekir.
Kişilerin kemik dokularının yeterli olmamasının bazı nedenleri vardır. Bunlar genetik olabildiği gibi diş ve diş eti iltihaplarından dolayı da olabilir. İltihaplar kemik dokusunda azalma ve erimeye neden olur. İltihaplı bir diş eğer çekilecekse kemik kaybının aza indirilmesi için çekim işleminin zaman kaybetmeden yapılması gerekir.
İnsan vücudunun implantı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. İmplantlarda kullanılan maddenin insan sağlığına hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik reaksiyonu olan hastalara implant uygulaması yapılamayabilir.
İmplant uygulamasının ilk diş hekimi muayenesinde diş eksikliği olan bölgenin bu uygulamaya uygun olup olmadığının tespiti yapılır. Yapılan ağız içi muayenesinin yanı sıra hekim, hastanın genel sağlığı ile ilgili bilgiler alır. İmplant yapılacak bölgenin radyografi veya tomografisi çekilir. Hangi çeşit implant yapılacağına karar verilir.
İmplant yapılmadan önce gerçekleştirilecek olan görüntüleme büyük önem taşır. Tomografi yani üç boyutlu görüntüleme yönteminde kemiklerin durumu en net haliyle görülebilir.
Günümüzde implant uygulaması kolay ve ağrısız şekilde yapılır. İmplantın yerleştirileceği kemiğin içinde bir yuva oluşturulur. Bu yuvaya yerleştirilen implant iyileşme sürecinde takılan vidalarla sabitlenir.
İmplantın verimli kullanılabilmesi için çene kemiğine kaynaması gerekir. Kaynama süresi operasyonun çeşidi, implantın bölgesi, hastanın sağlık durumu ve yaşına göre değişir. Operasyondan sonra kalıcı protez yapımı için en az 5 hafta kadar beklemek gerekir. Bu süre 3 aya kadar uzayabilir.
Dikiş atılmaksızın ve diş etini kesmeden yapılan implant uygulamasına flepsiz yani dikişsiz implant denir. Bu uygulamada yumuşak dokular zarar göremez. O yüzden iyileşme daha çabuk gerçekleşir.
İmplant uygulamaları birer cerrahi işlemdir. İmplantın uygulanacağı bölgeye ve kaç adet implant yapılacağına göre cerrahi süresi değişir.
İmplant yapılırken uygulanan cerrahi işlemlerde lokal anestezi kullanılır, bu nedenle ağrı olmaz. Lazer destekli işlemlerde de tedaviden sonraki şişlik ve ağrı en az seviyede olur.
İmplant uygulaması çok büyük bir bölgeye yapılmamışsa hastalar genellikle ertesi gün günlük yaşamlarına dönerler.
Diş hekiminin tavsiyesi doğrultusunda implant yapılan bölgeye şişlik ve ödemi engellemek amacıyla belirli aralıklarla soğuk uygulanır. Hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak ve gerekirse iyileşmeye katkı sağlayan lazer uygulamaları yaptırmak da bu dönemde önemlidir. Ağız bakımına ve hekim kontrollerine de dikkat etmek gerekir.
İmplant cerrahisini takip eden birkaç günlük sürede çok sıcak, çok soğuk ve sert yiyeceklerden uzak durulur. Besin değeri yüksek ve yumuşak gıdalar tüketilir.
İmplant yaptıran kişiler doğal dişlerine uyguladıkları günlük ağız ve diş bakımına devam ederler. Gargara kullanımı, diş ipi ve ara yüz fırçası da kullanılmalıdır.
Diş çekildikten hemen sonra aynı seansta implant uygulanması işlemine “immediat implant” adı verilir. Bu teknik uygun şartların olması halinde tercih edilir.
İmplantın uygulanacağı bölgede bulunan kemiğin yoğunluğu, kalınlığı ve yüksekliği önemlidir. Kemik yapısı uygun olmadığında miktarı artırmak için değişik teknikler oluşturulur. Kemik grefleri uygulanır. Bu işlemde çenenin üst ve alt bölgesine blok grefleme, sinüs lif; alt çeneye de dikey ve yatay kemik oluşturma uygulamaları yapılır.
Eksik olan dişlerin sayısına göre ne çeşit bir geçici protez yapılacağına diş hekimi karar verir. Diş eksiğinin çok olması halinde hareketli protez veya sabit protez kullanılır. Hiç diş olmaması halinde Fast & Fixed tekniği uygulanır.
Arka bölgelerde kemiklerin eksik olması durumunda uygulanan Fast & Fixed tekniği ile implantlar açılı yerleştirilir. Bu yöntemle cerrahiye gerek kalmaz ve sabit protez yapılabilir. Aynı teknik dişin çekildiği gün implant yapılmasına da imkan verir.
Hastaların günlük ağız ve diş bakımlarına gösterdikleri özen implantların ömrünün belirleyicisidir. Ayrıca diğer bütün hastalar gibi implant kullananlar da 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırmalıdır.
İmplant malzemeleri ileri teknoloji ile üretilir ve malzemeler ithal edilir. Bu nedenle klasik malzemelere göre daha pahalıdır.
İmplantın bir diğer dezavantajı da protezin yapılabilmesi için implantın kemiğe kaynamasının bekleniyor olmasıdır. Bu nedenle tedavi diğer tedavi yollarına göre uzun sürer.
Vücutta olan kemik erimesi hastalığı ile ağızdaki kemik erimesi birbirinden farklı sağlık problemleridir.
İmplant kullanan kişiler baş ve boyun bölgelerinden tomografi çektirebilirler. İmplantlar sadece çok yakın bölgelere ışık yansıması yapabilir. Bu da tomografideki görüntü kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda kök halinde yerleştirilen implantlarda yüzde 98 oranında başarı yakalandığını ortaya koyar. Köprü protezlerinde bu oran 10 yılda yüzde 60’dır. İmplantlarda başarısızlık genellikle yapıldıktan sonraki ilk 1 yıl içinde ortaya çıkar.
İmplant tedavisindeki başarısızlık hastanın sigara kullanımına, ağız hijyenine, iyileşme potansiyeline, diyabet gibi sistematik hastalığının olup olmadığına, implantın markasına ve diş hekiminin cerrahideki başarısına bağlıdır.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi implant cerrahisinde de komplikasyon riski vardır. Enfeksiyon, kanama, sinirlerde ve sinüste yaralanma bunlardan bazılarıdır. Tomografiler, kullanılan implant sistemi ve diş hekiminin deneyimi komplikasyonların aza indirilmesinde olumlu etki eder.
İmplant uygulamasında kullanılan titanyum malzeme yüzde 99.9 oranında saftır. Bu yüzden muayene maliyetleri de yüksektir. İmplantın fiyatının ucuz ya da pahalı olması kullanılacak malzemeye, markasına ve cerrahide kullanılan yardımcı malzemelere göre değişir.
İmplant markası seçilirken Ar – Ge çalışmalarına önem veren, başarısı kanıtlanmış, teknik destek konusunda sıkıntısız olan, protez üst yapısında yeterince seçenek sunan markaların seçilmesi gerekir.
Diş tedavilerimi yaptırmak için Katar dan geldim. Dişhane’yi internet üzerinden buldum. Aradım görüştüm.. Otel organizasyonum yapıldı. Havalimanından beni karşıladılar. Tedavi sürecim çok iyi geçti çok nazik insanlar. Herkese tavsiye ediyorum.
Dişhane ağız ve diş sağlığı polikliniğinin 7/24 açık olduğunu bildiğimiz için gece geldik. Aşırı Diş ağrısı şikayetim vardı. Hızlıca röntgen çekildi ve kontrollerim yapıldı. Evim 1 saat uzak olmasına rağmen sonraki süreçler için her zaman dişhaneyi tercih ediyorum.
Almanya da diş tedavi ücretleri yüksek olduğu için Türkiye ye gelmeyi planladık. Daha önce diş tedavisi olan arkadaşlarıma danıştım ve Dişhaneyi tavsiye etti.Bende tavsiye üzerine geldim. kaliteli ve tam istediğim gibi bir tedavi alınca tabi ki mutlu oldum. Teşekkür ediyorum.