Ortodonti Diş Teli Tedavisi

Diş hekimliğinin özel dallarından biri olan ortodonti hastanın dişlerinde ve yüzündeki düzensizliklerin teşhis edilmesinde, korunmasında ve tedavisinde devreye girer. Maloklüzyon denilen dişlerin kötü kapanması ve düzensizliği ancak ortodontik tedavi ile giderilebilir.

Dişler Neden Çarpık Olur? Çarpıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Dişlerin büyüklüğü, çenenin büyüklüğü ile uyum içinde olmadığında çeneye yerleşmek isteyen dişler düzensiz ve çarpık dizilir. Bunun gibi iskelet ve diş sorunlarında olması gereken dizilim düzeninin sağlanması için ortodontik tedaviden yararlanılır.

Ortodontik Tedavide Yaş Önemli midir?

Dişlerde görülen çarpıklığın ve düzensizliğin tedavi edilmesinde yaş önemli değildir. Fakat eğer ortada iskeletsel bir sorun varsa yani çene önde ya da gerideyse bu bozukluğun tedavisinin 12 yaşına kadar yapılması gerekir. Çünkü yaş ilerledikçe bu tedavi daha zor olur. Çocuklarda ilk ortodontik muayenenin 7 yaş civarında yapılması gerekir.

Ortodontik Tedavide Tek Seçenek Tel Takılması mıdır?

Dişlerin düzeltilmesi için uygulanan işlemde ‘braket’ adı verilen diş telleri kullanılır. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte braketler artık dişlerin arka yüzeyine sabitlenmeye, porselen braketler ve şeffaf plaklar da kullanılmaya başlanmıştır.

Ortodontik Tedaviden Önce Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?

Ortodonti tedavisine başlamadan önce dişlerdeki çürükler mutlaka tedavi edilir, gerekiyorsa kanal tedavisi uygulanır. Tedavi başladıktan sonra diş hekimi düzenli olarak diş taşı temizliği yapar. Hastanın evde uygulayacağı özel bakımlar diş eti sorunlarını ve çürükleri önler.

Braketlerin Düşmemesi için Alınan Önlemler Nelerdir?

Braketler ağız içine beyaz dolguya benzeyen bir malzeme ile tutturulur. Asitli ve çok soğuk yiyecek ve içecekler bu malzemeleri dişten uzaklaştırabilir. Sert gıdalar tüketilirse de braketler düşebilir.

Parmak Emmeden Doğan Diş Bozukluğu Düzeltilebilir mi?

Parmak emme alışkanlığı neticesinde ön dişlerde balık ağzı görüntüsü oluşur. Bu durumda yapılacak ilk iş parmak emme alışkanlığının durdurulmasıdır. 6 yaşından önce parmak emme alışkanlığını terk eden çocuklarda tedavi için dişlerin gelmesi beklenir. Bu sorun tam anlamıyla düzelmezse 12 yaşından sonra ortodonti tedavisi yapılması gerekir.

Ortodontik Tedavide Verilen Aparey Takılmazsa Ne Olur?

Ortodontik tedavi sürecinden sonra hastaya verilen apareyler düzenlenen dişlerin son halini almasını sağlar. Bunlar kullanılmadığında dişler yeniden bozulur, yeniden tel takılması gerekebilir.

Menü